ClearX Logo

КОЛЕКТИВНО КУПУВАЊЕ Квалитетен клима уред

Колачиња

ИНФОРМАЦИИ ЗА УПОТРЕБА НА КОЛЧИЊА Оваа страница користи колачиња. Со користење на нашата веб-страница, корисникот изјавува дека прифаќа и се согласува со употребата на колачиња во согласност со условите за користење наведени во овој документ. Контролор на податоци: <<Организација на потрошувачите на Македонија>>

Што се колачиња?

Колачињата се текстуални датотеки што се складираат на вашиот компјутер или мобилен уред секогаш кога ќе посетувате веб страница преку вашиот прелистувач. Кога корисникот се враќа на истата веб страница, серверот го препознава преку колаче. Со помош на колачиња, веб страниците запомнуваат одредени податоци кои ви овозможуваат брзо и лесно сурфање на интернет.

Видови колачиња

Колачињата може да ги поставиме ние („сопствени колачиња“) или трета страна која управува со содржината на веб страницата што ја гледате („колачиња од трета страна“). Во зависност од времетраењето, постојат два главни типа колачиња: привремени (сесија) и постојани (трајни) колачиња.

  • Привремените колачиња (колачиња за сесија) се инсталираат автоматски кога ќе пристапите на веб страницата. Привременото колаче складира информации на серверот и останува во меморија додека не истече сесијата. Привремените колачиња се отстрануваат од вашиот компјутер кога ќе го затворите прелистувачот. Самото колаче не содржи лични податоци.
  • Постојаните (трајните) или складирани колачиња остануваат зачувани на компјутерот со денови, месеци или дури години откако корисникот ќе го затвори прелистувачот и ќе ја заврши сесијата. Тие се отстрануваат кога ќе им истече рокот, но можете и сами да ги избришете.

Во зависност од потребата од користење, колачињата може да бидат неопходни - колачиња кои се апсолутно неопходни за функционирање на страницата или други колачиња без кои страницата може да функционира. Последните може да се користат за анализа на посетата и користењето на страницата, а во исто време можат да овозможат користење на одредени функции на страницата, а нивното користење е дозволено само врз основа на ваша согласност.

Кои колачиња ги користиме?

Ние ги користиме само потребните колачиња - односно оние колачиња кои се апсолутно неопходни за користење на основните функции на веб-локацијата или за обезбедување на услугите што сте ги побарале. Не ни е потребна вашата согласност за користење на овие колачиња.

Име Времетраење Вид Категорија Опис
_pk_id.13.bc37 13 месеци Visible Неопходни колачиња Се користи за складирање на некои детали за корисникот, како што е единствениот идентификатор на посетител.
_pk_ses.13.bc37 30 минути Visible Неопходни колачиња Краткорочни колачиња кои се користат за привремено складирање на податоци за една посета на веб-локацијата.
.AspNetCore.Antiforgery.QZC3ML__hwM За време на посетата на веб страницата Microsoft Неопходни колачиња Таа користи автентикација базирана на токени наместо автентикација базирана на колачиња. Ова значи дека откако корисникот е автентициран, токенот за автентикација се зачувува во локалната/сесиската меморија на прелистувачот (наместо колаче). Во секое следно барање, токенот се пренесува во заглавието на барањето за верификација од страна на серверот
euroconsumers.pro.cpsltumbledryer2022 За време на посетата на веб страницата Microsoft Неопходни колачиња Се користи за складирање на индикација за тоа дали потрошувачот веќе го видел банерот за колачиња или не.
euroconsumers.pro.cpsltumbledryer2022-portal-consents За време на посетата на веб страницата Microsoft Неопходни колачиња Се користи за складирање на колачето Realm Authentication, кое му овозможува на корисникот да остане најавен во текот на целата сесија.

Како да ги оневозможите колачињата

Доколку сакате да ги блокирате колачиња, имајте предвид дека тоа може негативно да влијае на користењето на некои веб страници. Повеќето прелистувачи ви дозволуваат да одбиете/прифатите колачиња. Подолу има неколку практични информации за оневозможување на колачиња во прелистувачот што го користите.

  • Microsoft Internet Explorer - Кликнете на иконата „Tools“ во горниот десен агол и изберете „Internet Options“. Изберете „Приватност“ од скокачкиот прозорец. Овде можете да ги приспособите вашите поставки за колачиња.
  • Google Chrome - кликнете на копчето во горниот десен агол и изберете „Settings“. Во овој момент, изберете „Прикажи напредни поставки“ („Под капакот“) и променете ги поставките „Приватност“.
  • Mozilla Firefox - Изберете „Settings“ од менито за поставки во горниот десен агол. Изберете „Безбедност“ и овде можете да ги приспособите вашите поставки за колачиња.
  • Safari - Изберете „Settings“ од менито за поставки во горниот десен агол. Изберете „Безбедност“ и тука можете да ги приспособите вашите поставки за колачиња.

Ако сакате да дознаете повеќе за колачињата, посетете ја веб-страницата https://www.youronlinechoices.com.